Utenriks

Kvinner har ikke dusjet siden september

HELLAS: Etter brannen i Moria-leiren må mer enn 7.000 asylsøkere overvintre i teltleiren Kara Tepe på Levsos. Der finnes verken dusjer eller varme.

– Leiren er på ingen måte klargjort for vinteren, sier barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk på telefon fra den greske øya Levsos.

Hun har nettopp reist dit for å jobbe minst tre måneder gjennom Leger uten grenser med asylsøkerne i teltleiren Kara Tepe.

Dusjmangel og skabb

– Det er ekstremt dårlige sanitære forhold. Det finnes ingen dusjer her, så flere av kvinnene har ikke dusjet siden Moria-leiren brant ned 9. september, fortsetter Brubakk.

Kulturelt er det aksept for at mennene kan stille seg i underbuksen og vaske seg i havet, men for kvinner er ikke dette mulig.

– Det er ingen private steder. Mange tapper vann på 1,5-litersflasker og ber familiemedlemmene gå ut av teltet så de kan vaske seg. Beboerne i leiren opplever det som forferdelig uverdig, og vanskelig å leve med.

De dårlige sanitære forholdene har ført til en skabb-epidemi i leiren, ifølge barnepsykologen.

– Skabben er umulig å bli kvitt så lenge de som er smittet ikke kan vaske klærne sine eller seg selv.

Midlertidig løsning

Brannen i Moria-leiren rammet rundt 12.300 asylsøkere, som plutselig sto uten noe sted å bo. Flere enn 1600 har så langt blitt relokalisert til andre land i Europa, en del har fått permanent opphold i Hellas og er flyttet til fastlandet. Rundt 7.300 er flyttet til Kara Tepe.

Teltene leiren har ikke innlagt vann. Det finnes en vannstasjon, men ingen dusjer med rennende vann. NTB skriver at det er for få toaletter i forhold til mennesker i leiren, og at disse vaskes sjelden.

Teltleiren ble satt opp i all hast etter Moria-brannen, og var ment til å være en midlertidig løsning. EU og Hellas har blitt enige om å bygge en ny, permanent leir på Lesvos, men den står klar tidligst neste sommer.

Når mennesker mister håp, mister de motstandskraft

—  Katrin Glatz Brubakk

Barn får brannskader

Teltene har heller ikke innlagt varme. Barnepsykolog Brubakk jobber i en klinikk for barnepasienter i leiren. Kontorene og terapirommene til Leger uten grenser består av telt, akkurat som «boligene» i leiren.

– Det er kaldt. Jeg fryser selv om jeg har tatt med godt med klær, men jeg kan gå til et oppvarmet hus og ta meg en varm dusj etter arbeidsdagen. Å sove i teltene nå er skikkelig kaldt, sier hun.

For å holde varmen er det flere som tenner på gassbrennere inni teltene, selv om dette ikke er lov.

– Hva gjør du når du fryser og ikke har andre muligheter? Dessverre har dette ført til mye brannskader, særlig blant små barn som stabber rundt og snubler over varmeelementene.

Uten håp

Brubakk er initiativtakeren bak «Evakuer barna fra Moria nå», og startet gruppen i oktober 2019 etter å ha jobbet fire måneder i den gamle leiren.

– Det oppleves veldig meningsfullt og viktig å være her, men det er smertelig å se hva Europa lar disse menneskene leve i. Det gjør vondt hver dag. Hellas klarer ikke å behandle alle asylsøknadene, og de klarer heller ikke ivareta menneskerettighetene til disse menneskene mens de venter på hjelp. Norge og Europa bør evakuere, mener hun.

Mange av beboerne hun snakker med er i ferd med å miste håpet.

– Når mennesker mister håp, mister de motstandskraft og ork til å prøve å finne mening i livet. Vi hører mange si at det hadde vært bedre å dø raskt hjemme i Syria og Afghanistan enn å dø sakte her. Jo lenger de er her, jo mer slitasje fører det til, og jo større psykisk skade blir det.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks